Snoezelen

Actieve zintuigprikkeling van jonge kinderen en ouderen

Het woord ‘snoezelen’ is een combinatie van de woorden ‘snuffelen’ en ‘doezelen’. Snoezelen is het aanbieden van rustgevende activiteiten in een sfeervolle omgeving, waarbij jonge kinderen en ouderen genieten van allerlei sensorische waarnemingen. Een Snoezelruimte nodigt uit tot ontdekking en verwondering. Door kinderen zintuiglijke ervaringen bewust te laten beleven, is er ruimte voor uitdagende experimenteerkansen.

Snoezelen is:
• Ontdekken in eigen tempo
• Genieten
• Rustgevend
• Contactbevorderend
• Voor iedereen en overal mogelijk
Onderstaand leest u meer over de uitdagende mogelijkheden van snoezelen of download de flyer (pdf).In een Snoezelruimte genieten kinderen, ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking op een veilige en rustige manier van allerlei zintuiglijke prikkels. Er heerst een rustige sfeer door het gebruik van lichteffecten, kleuren en zachte muziek. Het aanwezige materiaal stimuleert de verschillende zintuigen: zien, horen, voelen (tast), ruiken en proeven.

Snoezelruimte
In de Snoezelruimte kunt u, als verzorger of pedagogisch medewerker, zonder storende geluiden van buitenaf de zintuiglijke prikkels afzonderlijk en gericht op kinderen of cliënten aanbieden. Dit geeft hen rust en laat hen intens genieten en ontspannen. De rustgevendheid van de ruimte geeft het vertrouwen om te gaan ontdekken. Observeer ze en kom er achter welke prikkels de voorkeur hebben.

Snoezelhoek
Heeft u weinig ruimte of een beperkt budget? Ontdek dan de zintuigactiverende Snoezelhoek. De Snoezelhoek bestaat uit meerdere snoezelmaterialen die kinderen en ouderen zowel passief als interactief kunnen gebruiken. Hierbij is de functionaliteit identiek aan die van de Snoezelruimte. U verandert heel eenvoudig de complete sfeer van deze ruimte door slechts één druk op de knop.Mobiel Snoezelen: Snoezelkar en Snoezelbox

Als het niet mogelijk is om een permanente plek in te richten voor een Snoezelruimte dan zijn de Snoezelkar en Snoezelbox de ideale uitkomst. De uitdagende materialen in deze kar of box nodigen uit tot snoezelen en activeren de diverse zintuigen.

Snoezelkar
De mobiele en flexibele Snoezelkar is leuk, spannend én leerzaam. In de Snoezelkar zijn alle prikkelende materialen aanwezig voor het stimuleren van de zintuigen, sociale vaardigheden, kleurherkenning, stemvorming, fijne en grove motoriek en nog veel meer. In een handomdraai tover je zo iedere ruimte om tot een Snoezelruimte.

Snoezelbox
De Snoezelbox zit boordevol spannende speelmaterialen om de zintuiglijke ervaring op iedere locatie en ieder moment nóg beter te maken. Elke box heeft zijn eigen thema. Ontdek ze allemaal: tactiel, visueel, auditief, fijne motoriek, muziek en universeel.Om u te ondersteunen bij het toepassen van het Snoezelen in de dagelijkse praktijk bieden wij u in samenwerking met Worldwidesnoezelen diverse trainingen en workshops aan.


Trainingen
1. Basistraining “Snoezelen in de praktijk”

Overweegt u het Snoezelen toe te gaan passen op uw locatie, maar heeft u nog geen ervaring? Neem dan deel aan deze training en leer: wat is Snoezelen, hoe pak ik het aan, hoe gebruik ik de materialen en hoe bereik ik de eerste positieve resultaten?
2. Training “Snoezelen als onderdeel van het ontwikkel- en leerproces van kinderen”
U heeft inmiddels ervaring met Snoezelen, maar u wilt een stap verder. Snoezelen met een duidelijk doel en volgens een methode en een plan. U leert de kinderen en hun gedrag te observeren door diverse technieken en ontdekt hoe u de ervaringen en reacties tijdens het Snoezelen kan vertalen naar de dagelijkse praktijk.


Workshops
1. Themagericht Snoezelen

Doelstelling is het activeren, beleven, herkennen en ervaren van Snoezelmaterialen binnen een centraal thema. U leert hoe u themagerichte activiteiten kunt opzetten en welke mogelijkheden de verschillende thema’s bieden. U sluit de workshop af met een concreet actieplan waarmee u direct aan de slag kunt.
2. Werken met kleine Snoezelmaterialen
Snoezelen hoeft niet alleen maar in een grote speciale ruimte. Ook met beperkte middelen kunt u al snel grote resultaten boeken. U ontdekt de mogelijkheden van de verschillende materialen en leert hoe u deze optimaal kunt inzetten en gebruiken.

Over Worldwidesnoezelen.com 
Als deskundige op het gebied van Snoezelen, zintuigactivering en belevingsgerichte benaderingswijzen adviseert onze partner Worlwidesnoezelen.com al 25 jaar bij de aankoop en inrichting van Snoezelruimten, -hoeken en -materialen. Daarnaast organiseert Worldwidesnoezelen.com opleidingen, workshops en lezingen voor het verder stimuleren van de toepassingen van Snoezelen.